Hulp op reis - marcelburgerphoto

Noodhulp? Bel 112.

(direct toetsen op je mobiele telefoon, geen netnummer of landnummer invoeren)

ANWB-Alarmcentrale (voor Nederlanders): +31703141414

Ambassades
Nederlandse ambassade in Zweden, Götgatan 16 A, 104 65 Stockholm, Zweden / Sverige (S), +46855693300, http://zweden.nlambassade.org/
Belgische ambassade in Zweden, Kungsbroplan 2, PO Box 1040, 101 38 Stockholm, Zweden / Sverige (S), +46853480200, www.diplomatie.be/Stockholmnl/
Zweedse ambassade in Nederland, Jan Willem Frisolaan 3, 2517 JS, Den Haag, Nederland (NL), +31704120200, www.swedenabroad.com/nl-NL/Embassies/Haag/
Ambassade van Zweden in België, Luxemburgstraat/Rue du Luxembourg 3, 1000 Brussel, België (BE), +32022895760, www.swedenabroad.com/en-GB/Embassies/Europe/About-us/Belgium/

Autopech

Een echte ANWB heeft Zweden niet, maar Motormännen komt er dichtbij. De vrouwen en mannen technische hulpverleners rijden rond in opvallende voertuigen met de tekst Vägpatrull (wegpatrouille) op de zijkant. Motormännen helpt je ook bij pech onderweg of als je een wegsleepdienst nodig hebt. Ze bestaan al sinds de jaren vijftig. Het weghulpnummer is +46020211111. Zie ook www.motormannen.se (voor wie het Zweeds machtig is). Neem de papieren van je autoverzekering mee (inclusief de noodnummers!).

Er zijn ook lokale, georganiseerde sleepdiensten (vägtjänst) of garages (bilverkstad) die je kunnen helpen. Heb je een Volvo dan hoef je je helemaal geen zorgen te maken, want daarvoor kun je in het hele land voor onderdelen terecht. Van de meeste andere automerken vind je in de grotere gemeenten een servicepunt.

Medische hulp
Neem altijd de Nederlandse verzekeringspas of de Belgische verzekeringsdocumenten mee onderweg. Heb je aanvullende medicijnen, zorg ervoor dat je de speciale reisdocumenten daarvoor bij je hebt (vraag je huisarts). De meeste Zweedse artsen en verpleegkundigen spreken goed Engels, evenals het personeel van de meeste apotheken.

Apotheken
De apotheken zijn in Zweden zijn doorgaans altijd goed te herkennen aan groene borden met witte letters Apoteket. Je vindt er voor bijna alles wel een goed middel, maar heb je professionele hulp nodig, volg dan de borden naar Sjukhus (ziekenhuis) en de bewegwijzering ter plekke naar Akut(mottagning) (Eerste hulp). Medicijnen zonder recept zoals pijnstillers kun je bij de meeste pompstations en supermarkten kopen. Alvedon is de meest gangbare asperine die ook door mensen met andere medicijnen vaak prima te combineren is. Ibumetin is sterker en niet altijd goed in combinatie met andere medicijnen.

Medicijnen mee
Medicijnen zonder verdovende middelen mogen vrij worden ingevoerd. Bevatten ze verdovende middelen, dan mogen ze voor ten hoogste vijf dagen worden ingevoerd. Voor langere periodes dien je een vergunning aan te vragen bij Socialstyrelsen, Lakemedelsavdelningen, P.O. Box 607, 751 25 Uppsala, Zweden/ Sverige (S). In de aanvraag moet je aangeven waartegen de medicijnen worden gebruikt, de datum van binnenkomst en de datum van vertrek. Tevens dient een medisch certificaat te worden bijgesloten.

Brandstof (auto / motor)
Zorg dat je een creditcard hebt (Visa / Mastercard zijn het meest geaccepteerd), want dan kun je nagenoeg bij iedere pomp tanken. Bemande tankstations zijn doorgaans open van 7 tot 21 of zelfs 23 uur en daar kun je ook cash betalen. Maar het aantal onbemande tankstations zit al jaren in de lift en daarvoor heb je een creditcard nodig. Je betaalt minder per liter bij de onbemande tankstations. Er is veel concurrentie. Op 300 meter kun je al drie tankstations tegenkomen, zelfs in dorpjes. Kijk dus waar de prijzen het laagst zijn. Hoewel de brandstof relatief goedkoop is (10 tot 25 cent goedkoper dan in Nederland), kent de dieselprijs relatief weinig verschil met de euro-95-brandstof en is dus relatief duur. Autogas is in Zweden moeilijker te krijgen. Kijk goed bij het afrekenen met de creditcard. In Zweden moet de kaart vaak met de zwarte strip naar boven de automaat in.

Drinkwater
Zweeds leidingwater is prima geschikt om te consumeren. Echter, in sommige gebieden (vooral in steden) zit er soms een licht smaakje aan. Vind je het water niet lekker, koop dan mineraalwater in de fles (naturel / utan kolsyrad).

Elektriciteit
220 V. Platte, 2-puntsstekkers kun je nagenoeg overal gebruiken. De geaarde stekkers zijn eveneens meestal toepasbaar.

Geld
Geld kun je het best uit de automaat (bankomat) halen in Zweden, mits je gewone bankpas (Maestro, Cirrus) daarvoor geschikt is. Dat is vaak voordeliger. Voor geld uit de automaat met de creditcard betaal je vaak een relatief hoge commissie. In de meeste Zweedse geldautomaten moet de zwarte strip op de achterzijde van de bankpas naar boven de automaat in. Kijk goed op de voorbeeldafbeelding op de machine. Zeker voor kortere verblijven heeft het pinnen weinig zin. Doorgaans kun je bijna overal betalen met creditcards, ook in taxi’s en ook per drankje in café of restaurant. Vraag het personeel vooraf of betaling met Visa of Mastercard mogelijk is. Banken zijn op werkdagen van 10 tot 15 uur geopend, soms hebben ze ruimere openingstijden. Maar de meeste bankkantoren in Zweden zijn tegenwoordig ‘contact-geldloos’, dus ben je toch op de automaten of je creditcard aangewezen.

Zweedse kroon
In Zweden kun je cash alleen betalen met de Zweedse kroon, die heeft meestal een koers waarbij 100 Zweedse kroon gelijk staat met 11 euro.

Dieren
Slangen | Wees voorzichtig tijdens wandeltochten over paden met veel losliggende rotsen en stukjes groen met een hoog vochtigheidsgehalte. Het zijn prima leefgebieden voor slangen.

Grote / gevaarlijke dieren | De kans dat je in een benarde situatie terechtkomt met overige wilde dieren (zoals beren en wolven) is uiterst klein. Doorgaans zijn de dieren banger voor jou, dan jij voor hen. Mocht je toch een wild beest tegenkomen, probeer rustig te blijven, je angst te onderdrukken en langzaam achteruit te lopen, weg van het dier. Blijf met je voorkant van je lichaam in de richting van het dier (niet de rug toedraaien) en ga in beginsel zeker niet rennen. Ga je verder van de bewoonde wereld af, blijf praten of maak geluid in gebieden waar beren leven. Dan komen ze meestal niet dichtbij.

Insecten | De grootste lastposten zijn kleine insecten zoals steekvliegen en muggen. Vooral in juli en augustus zijn ze erg irritant en steken kunnen leiden tot zwellingen of bloedingen (als steekvliegen aders raken). Zorg voor een goede, liefst milieuvriendelijk antimuggenmiddel, een klamboe, een extra fijnmazig muggengaas, maak vuur of gebruik speciale antimuggenkaarsen. Bezoek desnoods een apotheek, voordat je op pad gaat.

Huisdieren

Neem je dieren mee op vakantie, dan gelden voor Zweden de volgende regels: Het dier moet geïdentificeerd kunnen worden, door middel van het dragen van een elektronische chip of een tatoeage. Als je een andere chip dan die van het gewaarborgde ISO-system gebruikt, dan dien je de decoderingsapparatuur zelf mee te nemen bij de grenscontrole. Het dier moet gevaccineerd zijn tegen rabies volgens de voorschriften van de vaccinproducent met een door de WHO goedgekeurd vaccin. Het dier moet door een erkende dierenarts worden behandeld tegen lintworm (Echinococcus spp) met een preparaat van praziquantel, binnen 10 dagen voor het vertrek. De Zweedse autoriteiten raden aan het dier ook te vaccineren tegen Leptospirose, en voor de honden, tegen hondenziekte. Een antistoftest moet uitgevoerd worden op een bloedproef van het dier om de immuniteit tegen rabies te controleren (minstens 0,5 IE/ml gehalte van antistoffen). De test moet uitgevoerd worden ten minste 120 dagen na de laatste rabiësvaccinatie maar ook niet meer dan 365 dagen daarna. Alleen goedgekeurde laboratoria mogen gebruikt worden. Voor België is dat Instituut Pasteur. Een paspoort voor het dier waarin een erkende dierenarts in het land van afkomst alle belangrijke gegevens heeft ingebracht. In België worden deze paspoorten afgeleverd door de volgende organisatie: Belgische vereniging voor identificatie & registratie van honden vzw.

Invoer van producten

Let op: reis je via Noorwegen, dan gelden daarvoor zeer strenge regels voor de invoer van producten. Noorwegen is namelijk geen lid van de Europese Unie. De Noren houden steekproefsgewijs strenge controles aan de grenzen en hanteren hoge boetes. Kijk op www.noorwegen.nl voor meer informatie. Zweden en Denemarken zijn wel lid van de EU en dat maakt het meenemen van spullen een stuk gemakkelijker. Voor personen van 20 jaar en ouder, reizend binnen de EU, gelden de volgende beperkingen: 10 liter sterke drank 20 liter likeur 90 liter wijn (max. 60 liter mousserend) 110 liter bier 800 sigaretten of 100 sigaren of 1 kg tabak VERBODEN: Invoer van vers vlees

Openbaar vervoer

Houd er rekening mee dat in de meeste bussen, trams en treinen geen contant geld meer wordt geaccepteerd. Daarentegen kun je bijna wel overal met de creditcard (Visa / Mastercard) betalen. De handigste site voor het plannen van je reis per openbaar vervoer is www.resplus.se. Voor treinreizen is de grootste aanbieder de voormalige staatsspoorwegmaatschappij Statens Järnväger (www.sj.se). Kaartjes kun je online, bij terminals in de treinstations en bij balies kopen. De website geeft ook aan als je met een regionale aanbieder reist. Houders van een Zweeds mobiel nummer kunnen het ticket zelfs als sms-biljet ontvangen. Door een simpele, tweeletterige code naar een nummer te sms, ontvang je per omgaande je buskaartje op de mobiel. Je rekent de doorgaans 20 kronen (circa 2 euro; 50 cent goedkoper dan in de bus) voor een binnenstedelijk kaartje af via de maandelijkse telefoonrekening. De sms-biljetten zijn onder meer voor Uppsala, Gävle, Stockholm en Göteborg te koop.

Reizen met de trein
In Zweden koop je een treinkaart altijd per enkele reis en in beginsel op vertrektijd van de trein en soort treindienst. Daarmee kan er op hetzelfde traject een enorm prijsverschil zijn. Houd voor een afstand van 150 km rekening met 10 tot 20 euro (budget) tot ruim 60 euro voor een enkele reis (X2000-trein van SJ). Behalve in de directe omgeving van Stockholm en in lokale treinen, kun je voor een paar euro meer ook een vaste plaats bespreken als je met de voormalige staatsspoorwegen (SJ; www.sj.se) reist. De treinen van SJ, maar ook veel lokale treinen, zijn uitgerust met stopcontacten, waardoor je onderweg eventueel kunt doorwerken op de laptop of de mobiele telefoon kunt opladen. Vooral op lange reizen is deze faciliteit zeer handig.

Vliegbus
Het meeste busvervoer van/naar vliegvelden wordt uitgevoerd door Flygbussarna (www.flygbussarna.se), waarvoor je kaartjes in automaten in de luchthaventerminals of bij de buschauffeur koopt.

Met de fiets in de trein
Bij veel regionale treinen, zoals de Öresundståget tussen Kopenhagen naar Karlskrona of Göteborg, is het mogelijk om tegen een redelijke toeslag een fiets mee aan boord te nemen. Vaak hoef je niet van tevoren aan te geven op welk traject je de fiets meeneemt. Daarentegen, de landelijke spoorwegen SJ hebben de fiets zo'n beetje verbannen.

Politie
Bel voor nood 112.

Houd er rekening mee dat ook de politie doorgaans grote afstanden moet overbruggen. De dichtstbijzijnde surveillancewagen of politiepost kan soms wel 250 km ver zijn.

Post
De Zweedse postdienst Posten (www.posten.se) vind je vaak als agentschap in of bij een supermarkt. Bij de kassa van supermarkten kun je vaak postzegels krijgen als er geen agentschap is. Vraag naar: Frimärke för utrikes brev (spreek uit: friemerke feur uutriekes breev), tack! als je naar Nederland of België wilt versturen en je krijgt direct de juiste postzegel en een blauwe sticker voor luchtpost/1e klas.

Reisdocumenten
Zweden is een Schengen-land wat betekent dat er geen geregelde controles aan de grenzen plaatsvinden. Je moet je echter altijd kunnen identificeren met een geldig paspoort of identiteitsbewijs. De Deense, Zweedse en Noorse douanes houden regelmatig steekproeven aan de grenzen. Zorg ervoor dat je een bewijs (kassabon) meeneemt dat dure apparatuur (zoals foto- of videocamera’s) ook daadwerkelijk jouw gebruiksvoorwerp is en dat je het niet het land invoert om te verkopen.

© 2008 - 2013 Marcel Burger voor Wereldwijzer Zweden


Powered by SmugMug Log In