Klimaat en weer - marcelburgerphoto

Zweden kent warme zomers en – afhankelijk van de regio – bitterkoude winters. Tot aan Uppsala kun je het weer ongeveer vergelijken met dat van de rest van West-Europa, want ook Zweden deelt in de warme golfstroom die vanuit de Golf van Mexico Europa er relatief warm bij laat zitten.

Desondanks kan het, ook in bijvoorbeeld Stockholm, in de winter koud zijn: -15 graden Celsius om 12 uur ‘s middags is geen uitzondering in januari of februari. Met zoveel water en open plekken met regelmatig een straffe wind voelt het in de hoofdstad dan extra koud aan. Daar waar de ‘bult’ met Stockholm circa 200 km ten noorden van de stad op de kaart overgaat in een lange bijna rechte kustlijn begint officieel Norrland. Dit is de grootste regio van Zweden en vanaf daar wordt het doorgaans alleen maar kouder. Doordat de lucht droger is dan in Nederland of België is -10 graden hier meestal aangenamer, dan -5 in de Benelux.

Extreme omstandigheden
Wees bedacht op soms extreme weersomstandigheden in het hele land. Notoir is het begin van de winter van 1998, toen in Gävle in één dag de sneeuw lokaal tot boven de meter uitstak en mensen massaal vast kwamen te zitten. Gävle is de stad die precies daar ligt waar de ‘bult’ van Stockholm/Uppland ophoudt en geldt als de grensstad tussen Zuid- en Noord-Zweden. Echter, niet alle winters zijn streng. Neem wederom Gävle. In 2005/2006 lag er van oktober tot in april sneeuw, maar in 2006/2007 bleef het, op een lang weekend begin oktober na, tot in januari sneeuwvrij. De laatste sneeuwbui viel toen de eerste week van mei. Winter 2007/2008 was er eigenlijk alleen rond het Paasweekeinde, toen er plaatselijk tussen de 20 en 30 centimeter viel.

Bergen
Trek je de bergen in, dan kan het weer tijdens de tocht snel omslaan en vooral wandelaars of fietsers dienen altijd – ook in midzomer – extra beschermende kleding mee te nemen voor trektochten door bergachtig gebied. Het hogergelegen Zweden vind je vooral langs de gehele grens met Noorwegen.

Temperaturen

Koude winters
De meest harde condities kom je tegen in het uiterste noorden van het land, waar 15 procent in de Poolcirkel ligt. Vaak kun je daar tot in juni nog skiën, met Riksgränsen als bekendste wintersportdorp. Het kouderecord staat op -53 graden Celsius in Malgovik (Laxbäcken) op 2 februari 1966. Bij die temperatuur kun je warme, drinkbare koffie in de lucht gooien en zie je de druppels als ijskristallen de grond raken. Gemotoriseerd vervoer is moeilijk aan de praat te krijgen als het niet is voorverwarmd. Daarom moeten alle auto’s die in Zweden nieuw worden aangekocht al decennia standaard een stopcontact bij de motor hebben, zodat de paardenkrachten – eenmaal verbonden met het stroomnet – zich alvast kunnen opwarmen. Daarom zie je op veel parkeerterreinen lage paaltjes met kleine kastjes: dat zijn stopcontacten.

Warme zomers
De zomers kunnen, zeker in het zuiden, erg warm zijn. Doorgaans staat er in veel delen van het land een wat afkoelende bries, waardoor 30 graden in Zweden minder beklemmend is, dan 30 graden aan de Noordzeekust. Op 9 juli 1933 en 29 juni 1947 is in Ultana respectievelijk Målilla de hoogste temperatuur van 38 graden gemeten.

Zonlicht

Midzomernacht
Bezoek je Zweden in de zomer dan kun je genieten van het lange licht, vanwege de stand van de aarde ten opzichte van de zon. Vanaf Gävle – de stad in het midden van het land – blijft er in juni en begin juli altijd een oranje gloed te zien als zon verstoppertje speelt achter de horizon. Tegen middernacht is het relatief donker, maar vanaf circa 1 uur ‘s nachts wordt het weer lichter. In de Poolcirkel blijft het gedurende de zomermaanden permanent licht, met het hoogtepunt op midzomernacht dat wisselend op 21, 22 of 23 juni valt.

Donkerteperiode
Daar staat tegenover dat de winters grauw en grijs kunnen zijn in Zweden, zeker als er geen sneeuw ligt die het weinige licht nog kan weerkaatsen. In Gävle houdt de schemering tegen de Kerst rond 10 uur op en begint ze rond 2 uur ‘s middags weer. Ruim een uur later is het goed donker. Is het dan ook nog eens de gehele dag bewolkt, dan houdt de schemering beneden op de grond aan. Die donkerteperiode wordt hoe noordelijker hoe erger. In Kiruna zien de bewoners rond de jaarwisseling geen daglicht. Naar het zuiden wordt het uiteraard lichter, maar ook in Stockholm is het snel donker.

Kleurenfoto’s
De aparte stand van de zon op de aarde heeft voor fotografen én agrariërs juist positieve gevolgen in de zomer. Het licht kan van lente tot herfst erg mooi zijn, dat tot uiting komt in de kleuren van je foto’s. Die zijn anders dan in Nederland of België. Ook de land- en tuinbouw profiteren van de midzomerzon. Op de Zweeds-Finse grens is een belangrijk tuinbouwgebied, dat onder fijnproevers bekend staat om de speciale smaak van bijvoorbeeld zomerkomkommers en -tomaten.

Weerupdates

Plan je een lastminute naar Zweden of heb je gemakkelijk toegang tot internet gedurende je reis, dan kun je de route laten afhangen van waar het mooie weer wordt verwacht. Surf bijvoorbeeld naar de website van de Zweedse meteorologische dienst SMHI (www.smhi.se). Op de dag zelf kun je in de ochtend het beste het weer bekijken via het urenrapport van de Noorse weerdienst Yr.no (zie voorbeeld). Een service die ook uitstekend werkt op je smartphone. Advies: Check zeker in bergachtig gebied ook in de zomer eerst de prognoses voor je eropuit trekt. Check in de late herfst, winter en vroege lente in het gehele land de voorspellingen, omdat de weerscondities ook voor automobilisten en motorrijders soms verraderlijk kunnen zijn. Zo is opvriezende stuifsneeuw een bekende gladheidsveroorzaker. Waarschuwing voor automobilisten: ga je met eigen vervoer naar Zweden, bedenk dan dat een groot deel van het jaar winterbanden verplicht zijn.

© 2008 – 2013 Marcel Burger voor Wereldwijzerzweden.net


ActionActionAltAdjustAlertAlert2AngleBracketDownAngleBracketLeftAngleBracketLeftSlimAngleBracketRightAngleBracketRightSlimAngleBracketUpic AspectRectable 18dpic AspectSquare 18dpBrowserCalendarCameraPhotoCameraPhoto2CameraVideo2CartCart2CartAddCartAdd2CheckmarkCommentComment2CreditCardCropDesktopDownloadDownload2EditEdit2EmailEmail2FlagFlag2FolderFolder2FolderOpenFullScreenGalleryGallery2GearHeartHeartOutlinedHelpHelpEncircledHideHistoryHistory2HomeHome2ImageImage2InfoInfoEncircledInfoEncircled2LaptopLayoutLinkLockLock2MenuMenu2MinusMinusSlimMobileMoreHorizMoreVertPagePage2PausePlayPlusPlusSlimPrinterSearchSearch2ShareSizesStarStarOutlinedSyncTabletTagTrashTrash2UploadUpload2UserUsersVideoCameraViewWarningWrenchXCrossActionActionAltAddAdjustAlertAlert2AmazonAndroidAppleArrowBackArrowNextBrowserCameraPhotoCameraPhoto2CartCart2CartAddCheckCloseCommentComment2CropCursorMoveDesktopDownloadDropboxFacebookFlickrFolderFolder2FullScreenSlimGalleryGallery2GoogleDriveGooglePhotosHelpEncircledHelpEncircled2HistoryHistory2HomeHome2InfoEncircledInfoEncircled2LaptopLayoutLightroomLinkLockLock2MenuMobileMoreHorizMoreVertNavigateBackNavigateNextPaintPausePeoplePeople2PersonPerson2PhoneSavePlayPrinterRemoveSearchSettingsSettings2ShareSharePrivateSizesSmugMugStarStar2TabletTrashTrash2TwitterUploadUpload2Wrench Page 1Page 1 CopyCombined ShapeCombined ShapeCombined ShapeCombined ShapetemplatestemplatesEZprints-98404-landscapeEZprints-98404-portraittemplatestemplatesEZprints-98406-landscapeEZprints-98406-portraitEZprints-98407-landscapeEZprints-98407-portraittemplatestemplatestemplatestemplatesEZprints-98416-landscapeEZprints-98416-portraitEZprints-98417-landscapeEZprints-98417-portraitEZprints-98418-landscapeEZprints-98418-portraitEZprints-98419-landscapeEZprints-98419-portraitshared-style-defs
Powered by SmugMug Log In