Verkeer - marcelburgerphoto

Noodhulp? Bel 112.

(direct toetsen op je mobiele telefoon, geen netnummer of landnummer invoeren)

Autopech
Een echte ANWB heeft Zweden niet, maar Motormännen komt er dichtbij. De vrouwen en mannen technische hulpverleners rijden rond in opvallende voertuigen met de tekst Vägpatrull (wegpatrouille) op de zijkant. Motormännen helpt je ook bij pech onderweg of als je een wegsleepdienst nodig hebt. Ze bestaan al sinds de jaren vijftig. Het weghulpnummer is +46020211111. Zie ook www.motormannen.se (voor wie het Zweeds machtig is). Neem de papieren van je autoverzekering mee (inclusief de noodnummers!). Er zijn ook lokale georganiseerde sleepdiensten (vägtjänst) of garages (bilverkstad) die je kunnen helpen. Heb je een Volvo dan hoef je je helemaal geen zorgen te maken, want daarvoor kun je in het hele land voor onderdelen terecht. Van de meeste andere automerken vind je in de grotere gemeenten een servicepunt.

Snelheid
Het wegennet is doorgaans uitstekend en vaak geasfalteerd. In meer afgelegen gebieden tref je tevens onverharde wegen, maar ook die zijn meestal goed begaanbaar.

Maximumsnelheden
Zweden paste in 2008 en 2009 geleidelijk in het hele land de maximumsnelheden aan. Mogelijk kunnen er lokaal verschillen gelden tussen zomer en winter.

De nieuwe standaardmaximumsnelheden zijn:

Binnen de bebouwde kom: 40 tot 60 km/u
Buiten de bebouwde kom: 80 tot 100 km/u
Autowegen: 90 of 100 km/u
Autosnelwegen: 110 of 120 km/u

Dimlicht verplicht
In heel Scandinavië is het verplicht om ook overdag met de lichten aan te rijden.

Flitspalen
Flitspalen fotograferen in Zweden van de voorzijde en dienen zowel de bestuurder als het kenteken goed in beeld te vangen. Er zijn tevens controles met laserguns en mobiele flitspalen (die zijn verwerkt in normaal uitziende aanhangers).

Winterbanden
Winterbanden zijn in heel Zweden verplicht vanaf 1 december, ook voor buitenlandse bezoekers. De winterbanden moeten in Zweden tot 31 maart op het voertuig blijven. Het is sinds het winterseizoen 2009/2010 vrij voor gemeenten om banden met noppen te verbieden. Onder meer Stockholm staat op sommige straten geen dubbdäck toe. Noppenbanden geven echter meer grip op ijzige ondergrond.

Geen tol voor buitenlandse voertuigen
Automobilisten die in een voertuig met een Zweeds kenteken rijden, moeten tol betalen als ze Stockholm of Göteborg inrijden. Het is een geautomatiseerd systeem; bij de in- en uitgaande wegen staan witte wegoverkappingen met camera’s. Buitenlandse voertuigen betalen de belasting niet. Behalve de Öresundbron tussen Kopenhagen en Malmö heeft Zweden verder geen tolwegen.

Rijden in de schemering en nacht
Veel wegen zijn onverlicht en ook op de hoofdwegen kunnen wilde dieren de weg kruisen. Hard rijden en een botsing met een eland of rendier kan zeer gemakkelijk fataal aflopen. Zelfs stevige Volvo’s zijn niet opgewassen tegen een eland van 500 kilo die met 50 km/u over de weg schiet, of berekend op trappelende hoeven door de voorruit. Rijd als er geen tegenliggers zijn ALTIJD met groot licht in schemering en donkerte, ook al kun je zelf nog goed zien. De lichten waarschuwen namelijk ook de dieren. Mistlampen voor kunnen eveneens zeer van pas komen. Rijd je per ongeluk toch een wild dier aan, dan ben je verplicht het alarmnummer 112 te bellen. Jaarlijks zijn er circa 40.000 ongelukken met wilde dieren.

© 2008 – 2013 Marcel Burger voor Wereldwijzerzweden.net

ActionActionAltAdjustAlertAlert2AngleBracketDownAngleBracketLeftAngleBracketLeftSlimAngleBracketRightAngleBracketRightSlimAngleBracketUpic AspectRectable 18dpic AspectSquare 18dpBrowserCalendarCameraPhotoCameraPhoto2CameraVideo2CartCart2CartAddCartAdd2CheckmarkCommentComment2CreditCardCropDesktopDownloadDownload2EditEdit2EmailEmail2FlagFlag2FolderFolder2FolderOpenFullScreenGalleryGallery2GearHeartHeartOutlinedHelpHelpEncircledHideHistoryHistory2HomeHome2ImageImage2InfoInfoEncircledInfoEncircled2LaptopLayoutLinkLockLock2MenuMenu2MinusMinusSlimMobileMoreHorizMoreVertPagePage2PausePlayPlusPlusSlimPrinterSearchSearch2ShareSizesStarStarOutlinedSyncTabletTagTrashTrash2UploadUpload2UserUsersVideoCameraViewWarningWrenchXCrossActionActionAltAddAdjustAlertAlert2AmazonAndroidAppleArrowBackArrowNextBrowserCameraPhotoCameraPhoto2CartCart2CartAddCheckCloseCommentComment2CropCursorMoveDesktopDownloadDropboxFacebookFlickrFolderFolder2FullScreenSlimGalleryGallery2GoogleDriveGooglePhotosHelpEncircledHelpEncircled2HistoryHistory2HomeHome2InfoEncircledInfoEncircled2LaptopLayoutLightroomLinkLockLock2MenuMobileMoreHorizMoreVertNavigateBackNavigateNextPaintPausePeoplePeople2PersonPerson2PhoneSavePlayPrinterRemoveSearchSettingsSettings2ShareSharePrivateSizesSmugMugStarStar2TabletTrashTrash2TwitterUploadUpload2Wrench Page 1Page 1 CopyCombined ShapeCombined ShapeCombined ShapeCombined ShapetemplatestemplatesEZprints-98404-landscapeEZprints-98404-portraittemplatestemplatesEZprints-98406-landscapeEZprints-98406-portraitEZprints-98407-landscapeEZprints-98407-portraittemplatestemplatestemplatestemplatesEZprints-98416-landscapeEZprints-98416-portraitEZprints-98417-landscapeEZprints-98417-portraitEZprints-98418-landscapeEZprints-98418-portraitEZprints-98419-landscapeEZprints-98419-portraitshared-style-defs
Powered by SmugMug Log In