Zweedse taal - marcelburgerphoto

De Zweden hebben de neiging delen van woorden in de uitspraak in te slikken. De uitspraak kan per regio verschillen. Zo wordt Göteborg (zeg: Jeuteborj) in de stad en langs de westkust tot in Skåne met een sterke, bijna rollende ‘r’ uitgesproken. In andere delen van het land wordt de ‘r’ minder hard aangezet. Een goed voorbeeld van waar de uitspraak de overstap naar het schrift heeft gemaakt, is het stadsdeel Vasastan in Stockholm, dat oorspronkelijk Vasastaden heet.

Veel Zweedse worden lijken sterk op het Nederlands of op een combinatie van Nederlands met Engels en als je eenmaal doorhebt hoe een klank is, kun je snel Zweedse termen lezen. De ‘å’ spreek je bijvoorbeeld als een soort lange ‘oh’. Båt spreek je zo uit als bòòt en ja, dat betekent inderdaad boot.

Zweedse alfabet
Houdt er rekening mee dat het Zweedse alfabet drie extra letters heeft ten opzichte van het Nederlands: å, ä en ö. Die extra letters kom je in die volgorde ook tegen in indexen of woordenboeken. Zo vind je alle woorden die beginnen met een ‘a’ vooraan, maar die beginnen met een ‘å’ komen achter de z. De ‘ä’ volgt achter de ‘å’ en de ‘ö’ komt op zijn beurt achter de ‘ä’.

Fins
Hoewel Zweeds de belangrijkste taal van het grootste deel van het land is, kent het noorden een grote Finssprekende minderheid van ongeveer 30.000 mensen. Ze wonen bij de noordgrens langs de Torneälven-rivier. Reis je naar de zuid- en westkust van Finland, dan kun je ook daar Zweeds spreken. Nagenoeg de gehele zuidkust inclusief hoofdstad Helsinki is geheel of gedeeltelijk Zweedssprekend, evenals de circa 300 km lange en 100 km diepe westkuststrook met de Finse stad Vaasa als centrum. Finse steden hebben zo vaak dubbele namen. Vaasa is nog eenvoudig: Vasa in het Zweeds. Helsinki wordt lastiger: Helsingfors. Maar Turku is niet meer terug te zien in de Zweedse naam: Åbo.

Samisch
De plaatsnamen in Zweeds Lappland worden niet alleen in het Zweeds, maar ook in het Sami weergegeven. De Sami in het noorden en zuiden hebben verschillende dialecten. Deens Vooral Skåne kent een groeiend aantal geëmigreerde Denen, die in Zweden veel goedkoper wonen. De Deense en Zweedse talen zijn nauw met elkaar verbonden en met wat moeite kan een Zweed een Deen verstaan en andersom. Hetzelfde geldt voor het Noors.

Engels versus Zweeds
Hoewel de meeste Zweden uitstekend Engels spreken, kom je er niet overal mee uit de voeten. Bovendien kan het spreken van een paar woorden Zweeds het ijs breken. Kom je er niet uit met de Zweedse woordenlijst of je kennis van het Engels, dan kun je altijd als laatste redmiddel proberen door langzaam en duidelijk het Nederlandse of Vlaamse woord uit te spreken. Je hebt zomaar kans dat dit zo sterk op het Zweeds lijkt, dat mensen je begrijpen.

© 2008 – 2014 Marcel Burger voor Wereldwijzerzweden.net


Powered by SmugMug Log In